Политика

Историк: България няма никаква полза от вписването на българите в Конституцията на РСМ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Онова, което се случи във вчерашния ден за огромна наша жалост тласка Република Северна Македония към един антиевропейски път и сближава Скопие с центрове като Будапеща, Белград, Москва – онези антиевропейски играчи, които правят всичко възможно ЕС да не се разшири. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ историкът от БАН д-р Димитър Атанасов.

По думите му целта на тези страни е целите Западни Балкани да останат извън обхвата на Европейския съюз и по този начин да се превърнат в естествена антиевропейска проруска база за влияние от страна на Москва.

Виждаме много добре колко „успешно“ е и ротационното председателство на Европейския съюз в Унгария. Водещи европейски политици и институции го бойкотираха.

Ветото, което българската страна наложи на РСМ до голяма степен беше мотивирано от субекти, които, управлявайки конфликта, всъщност влияят положително на своите бизнесначинания в РСМ, посочи още той.

България няма никаква полза от вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, освен едно малцинство в България, което беше коалиционен партньор на последното правителство на ГЕРБ, а вече не са в парламента, коментира още д-р Димитър Атанасов.

Целия разговор вижте във видеото.