Свят

Израел прихвана ракета на „Хизбула“ близо до Тел Авив в първа подобна атака

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Global_And
Euronews България Euronews България
Israel Lebanon AP Снимка: AP

Рано в сряда „Хизбула“ изстреля ракета по Тел Авив в най-сериозния си досега удар по Израел, с което още повече изостри ситуацията след израелските нападения срещу Ливан, при които загинаха стотици хора, написа Асошиейтед прес.

Израелските военни съобщиха, че са прихванали ракетата, която е задействала сирените за въздушно нападение в Тел Авив и в централната част на Израел, и няма данни за жертви или щети. Те заявиха, че са нанесли удар по мястото в Южен Ливан, откъдето е била изстреляна ракетата.

От „Хизбула“ съобщиха, че са изстреляли балистична ракета „Кадер 1“, насочена към централата на израелската разузнавателна агенция „Мосад“, която обвиняват за поредицата от целенасочени убийства на свои висши командири и за нападението от миналата седмица, при което експлозиви, скрити в пейджъри и уоки-токита, убиха десетки хора и раниха хиляди, включително много членове на „Хизбула“.

Израелските военни казват, че за първи път снаряд, изстрелян от Ливан, е достигнал централната част на Израел. „Хизбула“ твърди, че миналия месец е атакувала от въздуха разузнавателна база близо до Тел Авив, но няма потвърждение. Палестинската войнствена групировка „Хамас“ в Газа неколкократно насочваше атаки срещу Тел Авив в първите месеци на войната.

Подполковник Надав Шошани, говорител на израелските военни, заяви, че изстреляната в сряда ракета е имала „тежка бойна глава“, но отказа да уточни или да потвърди, че става дума за типа, описан от „Хизбула“. Той отхвърли твърдението на „Хизбула“, че целта е била централата на „Мосад“, разположена северно от Тел Авив, като „психологическа война“.

Израел е убил командир на ''Хизбула''

 

Говорител на израелските сили за отбрана заяви, че при израелски удар в Бейрут е убит Ибрахим Кобеиси, високопоставен командир в ракетното подразделение на „Хизбула“. Контраадмирал Даниел Хагари добави, че Кобеиси е бил мишена на удар, който е засегнал „един етаж в сграда“. Той се е намирал заедно с „поне двама други командири“. Военни служители твърдят, че Кобеиси е отговорен за изстрелването на ракети към Израел и е планирал нападение през 2000 г., при което са отвлечени и убити трима израелски войници.

Целта ни е операцията да бъде възможно най-кратка, затова атакуваме с голяма сила. В същото време трябва да сме подготвени за това, че тя може да отнеме повече време. Нашата мисия е да постигнем целите на войната и да върнем жителите на северната част на страната безопасно в домовете им.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Войнстващата групировка не даде незабавен коментар на израелските твърдения. Междувременно, семействата, избягали от Южен Ливан, се насочват към Бейрут и крайбрежния град Сидон. Някои от тях се опитваха да напуснат страната, като предизвикаха задръстване на границата със Сирия. Около 100 000 души, живеещи в близост до границата, вече са разселени от октомври, когато „Хизбула“ и израелските сили започнаха да си разменят почти ежедневни удари на фона на войната в Газа.

Мустафа Хиджази, ръководител на звеното за управление на кризи в Сидон, заяви, че 14 училища са превърнати в убежища за около 3000 разселени хора.

Общуваме с всички дарители, независимо дали са местни или международни, за да осигурим основни нужди за хората. Липсват ни хранителни продукти и хигиенни комплекти. Опитваме се да правим всичко, което е по силите ни. 

Мустафа Хиджази, ръководител на звеното за управление на кризи в Сидон

Очаква се броят на евакуираните лица да нарасне със засилването на боевете.