Европа

Властите в гръцкия регион Атика работят за намаляване на шансовете за наводнения

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Екипите на гръцкия регион Атика работят с пълна сила, за да почистят реките и потоците, които застрашават различни райони от наводнения. Според местните власти защитата е основен приоритет. Те изразяват загриженост относно готовността на региона за наводнения преди зимния сезон. Припомняме, че районът претърпя сериозни щети от масивен горски пожар, който достигна северните предградия на Атина през август. 

Водим битка за очевидното. С други думи, изтъкваме проблеми, които е трябвало да бъдат решени. Трябва да има редовно почистване, опитваме се да рационализираме тази процедура да въведем някакъв ред. Големият ни проблем е проблемът с припокриванията. Тоест има потоци които ние почистваме, потоци които министерството почиства, потоци които общините почистват. Всичко това създава много проблеми.

Никос Хардалиас, управител На Атика

Забавянето на важни проекти в местното самоуправление поради бюрокрация или липса на ресурси е често срещано явление. Никос Хардалиас заяви, че централното управление на проектите за превенция е единственото решение.

Фай Дулгери - EURONEWS Гърция

Частта от предложението, която се отнася до това как да лицензираме тези проекти напредва частично за да не губим ценно време. Бяха предприети някои важни стъпки но е необходим цялостен преглед на предоставените ни правни инструменти особено на финансовите. Защото проекти без пари не съществуват. Правителствата лесно ни изпращат отговорностите, но те трябва да ги допълнят с необходимите ресурси.

Никос Хардалиас, управител На Атика

Досега службите на регион Атика са почистили 19 реки, обхващащи приблизително 10,4 км, а до края на октомври имат за цел да почистят още близо 20.