Европа

Климатични аномалии: Село, потънало преди 30 години, изплува в Централна Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На фона на тежката суша, засегнала голяма част от Южна Европа, запасите в язовир Морнос – най-големият от четирите изкуствени басейна, снабдяващи с питейна вода гръцката столица Атина, са стигнали най-ниските си нива от 16 години. Това е оголило някои от високите къщи на потъналото село Калио. Сега те се издигат над неподвижните води на язовира, който се намира в планините на централна Гърция, на около 200 км от Атина.

Колонии от сладководни миди са се настанили в пукнатините на изкаляната каменна зидария, а празните им черупки звънят като камбанки при подухването на вятъра.

 

От поне 3 години не е валяло както трябва. Това е притеснително, но в момента нямаме голям проблем. Но ако сушата продължи и вали рядко дъжд или сняг, следващата година ще се сблъскаме с драматична ситуация. Езерото се нуждае от много вода. Трябва да паднат големи количества валежи, денонощно в продължение на поне седмица, за да видим как нивото се покачва.

Костас Куцубас – заместник-кмет на община Дорис 

Властите твърдят, че все още няма причина за безпокойство, но ако сушата продължи и не бъдат предприети коригиращи действия, Атина може да остане без вода след около 4 години.

Столицата не е изключение, в последните две години по-голямата част от Гърция страда от суха зима и рекордно горещо лято, когато имаше поредица от унищожителни пожари.

 

Какво ще правят хората сега, когато нивото се понижава? Ако не завали през септември или октомври? Ако нивото спадне и селото изплува, ситуацията ще се влоши...

Мария Геродиму – бивша жителка на село Калио 

Язовир Морнос е построен през 70-те години на XX век и започва да снабдява с питейна вода гръцката столица и околностите ѝ от 1981 г. Село Калио, с неговите 80-ина къщи и половин дузина мелници, е пожертвано за проекта и оставено да потъне.

Силно разчитащата на туризма Гърция посреща рекорден брой чужди туристи и се сблъсква с рязък скок на потреблението на вода през лятото. В някои райони питейната вода не достига и затова властите призовават за икономии и разумна консумация.