Общество

Защо площад "Независимост" се превърна в символ на промяна?

От Euronews България Euronews България

София - Триъгълникът на властта - Министерският съвет - Народното събрание – Президентството. Това са трите институции, от които зависи бъдещето на държавата, а площадът между тях неслучайно носи името Независимост.
В годините след падането на режима през 1989 г., площад „Независимост“ в София се превръща в символично място за протести и противопоставяне.


Годината е 1990. Сградата, в която днес заседават депутатите, по това време е била централа на БСП. Протестиращи поставят ултиматум- комунистическите символи да бъдат премахнати или сградата ще бъде щурмувана.
Партийното знаме и 1300 килограмовата петолъчка не са премахнати и протестиращите подпалват сградата.
Хиперинфлацията у нас е 300%. Спестяванията на българите са обезценени. Средната заплата пада до 5 $. Рафтовете в магазините са празни. Площад Независимост става дом на втората национална стачка.


На 13 февруари министър председателят Жан Виденов и правителството подават оставка.
Последният масов протест на площад Независимост е през 2013 година. Когато стотици се събират и настояват за оставката на премиера Пламен Орешарски и правителството . Провокирани от предложението му Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС.


Историкът Тодор Чобанов е категоричен, че демокрацията не може да съществува без независимост.
116 години след обявяването на Независимостта на България- зависима ли е държавата ни днес и от кого- оценката ще бъде на историците.