Свят

Анализатори за взривените пейджъри: Замесената българска фирма е създадена, за да заличи истинските следи

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Всички отговорни институции се произнесоха за това, че България няма връзка с взривовете  на комуникационни устройства и пейджъри в Ливан, но аз бих казал, че е рано да се определя кой каква връзка има, тъй като все още тече разследване, в това число и международно. Така експертът по сигурност Славчо Велков коментира българската следа в продажбата на взривяващите се пейджъри на Хизбула.

Провеждат се действия по установяване на връзки и контакти, както и проследяване на пратката от производителя, чието лого стои на гърба на пейджърите, до онези, които със сигурност са модифицирали тези устройства и са ги превърнали в бомби.

Славчо Велков

Определям това, което се случи в Ливан, като една високотехнологична атака и може би единствената към момента проява на киберпробив, която може да се определи и като кибертероризъм, тъй като е свързана с нанасяне на удари не върху системи за управление, а в причиняването на смъртта и нараняването на много хора, посочи експертът.

Славчо Велков обясни, че в такива случаи често се създават такива фирми, т.нар. „пощенски кутии“, които чрез сложни схеми обезличават истинските следи.

Международният анализатор Давид Леви беше категоричен, че организация от такъв мащаб със сигурност има възможността да прикрие следите си.

„На тези устройства е залепена някаква лепенка, те са преминали през фалшиви фирми, но всичко това вероятно са действия за заблуда за точно този момент на нездрав интерес от страна на журналисти и служби на незамесени в конфликта страни“, посочи още Давид Леви.

Целия разговор вижте във видеото.