Цвят

Преди Октоберфест: Властите в Германия засилват мерките за сигурност

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Мерките за сигурност на тазгодишното издание на Октоберфест ще бъдат засилени. Длъжностните лица предупредиха посетителите да очакват по-дълги опашки на входните пунктове, тъй като за първи път в 189-годишната история на баварския бирен фестивал ще бъдат използвани метални детектори. Властите твърдят, че няма конкретни заплахи за събитието, което започва в събота в Мюнхен и продължава до 6 октомври.

На Октоберфест има видеонаблюдение, контрол на достъпа и ограда. Разполагаме с няколко хиляди униформени и цивилни полицаи, както и с няколко хиляди служители по сигурността. Това показва, че фестивалът е много безопасно обществено пространство.

Клеменс Баумгертнер, ръководител на Департамента по труда и икономиката в Мюнхен

По време на събитието се очакват около 6 милиона участници. Засилените мерки за сигурност идват след нападението на 23 август в Солинген, при което загинаха трима души, а осем бяха ранени. Беше арестуван 26-годишен сириец. Той е бил кандидат за убежище, който е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, но според съобщенията е избегнал депортирането. Насилието разтърси Германия и върна имиграцията на първо място в политическия дневен ред на страната. Последиците от нападението в Солинген - и от други прояви на насилие в Германия - ще се усетят и по време на Октоберфест.

Полицията и служителите по сигурността ще използват ръчни детектори за метал на случаен принцип или при подозрителна дейност. На посетителите на фестивала е забранено да внасят ножове, стъклени бутилки и раници. В допълнение към около 600 полицаи и 2000 служители по сигурността, на територията на фестивала ще бъдат разположени над 50 камери, които също ще бъдат оградени.