Европа

В Германия отпразнуваха легализирането на канабиса за лична употреба

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германия, която е традиционно "страната на бирата" - се превръща по-благоприятна и за потребителите на канабис. От 1 април страната частично декриминализира употребата на марихуана. Но полицейските профсъюзи предупреждават за реални вреди. Промяната в закона може и да е станала на първи април, но за тях това не е шега. Не е трудно да се намерят хора, които открито пушат джойнт още преди облекчаването на правилата. Един от аргументите за декриминализацията е, че милиони хора така или иначе консумират марихуана. Това ще помогне за унищожаването на черния пазар и ще подобри контрола на качеството, казват поддръжниците.

 

 

Това е много важна стъпка за бъдещето на легализацията - да не те смятат за престъпник, ако вместо бира в ръка имаш джойнт. 

Денис Нидергесаес, германски гражданин

От първи април новите правила гласят, че лицата над 18 години могат да притежават до 25 г канабис на обществени места. Възрастните могат да отглеждат до три растения у дома. Не е позволено да се пуши джойнт в близост до училища, спортни центрове или в "пешеходни зони". От първи юли те ще могат да се създават сдружения на земеделски производители или "социални клубове" с до 500 членове.  Тези места няма да приличат на прочутите амстердамски кафенета за канабис.

 

За нас 1 април определено ще бъде празник в бъдеще. Нашият председател получава легализацията на канабиса като подарък за рождения си ден. Логично ще празнуваме легализацията всяка година на тази дата. Може би дори тук, пред Бранденбургската врата. 

Торстен Дитрих, ръководител на Cannabis Social Club в Берлин

Има предупреждения, че 1 април ще постави началото на ‘’хаос" в Германия. Съществува и проблемът как полицията ще може да прави разлика между потребител и дилър, ако едно лице може да носи до 25 г от наркотика, което е повече от достатъчно за един джойнт. Предвид факта, че лицата под 18 години не могат да се възползват от новите закони, се смята, че много непълнолетни все пак ще прибягнат до услугите на дилъри. Правителството в Берлин се позовава на проучване от 2021 г., според което 10,7 % от мъжете и 6,8 % от жените са употребявали канабис поне веднъж през последните 12 месеца, най-често във възрастовата група 18-24 години.