Европа

По-строг граничен контрол в Германия: Какви пречки се създават на пътуващите в Европа?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Обявеното решение на Германия да възстанови контрола по всички свои сухопътни граници през следващите шест месеца предизвиква недоволството на онези, които често пресичат тези граници. Пример за това са жителите на Ойпен, немскоговорящ белгийски град на няколко километра от границата. Много от тях пазаруват в Германия, защото магазините са по-евтини и по-добре снабдени.

Ако за мен стане проблем да пазарувам, тогава не съм съгласен с тази мярка. Смятам, че свободата на движение е важна, тъй като се намираме в гранична зона и всяка държава има нужда да внася и изнася нещо от чужбина. И мисля, че е важно да можем да пътуваме напред-назад.

Андреас, гражданин на Ойпен

Шофьорите на камиони, които преминават през границата, обаче изглеждат примирени, че ще загубят още няколко минути. Някои от тях вече са свикнали с контрола на други граници, който се осъществява от няколко месеца. Особено тези, които пътуват между източноевропейските държави или от Обединеното кралство и след Brexit, често са принудени да показват товара си.

След Brexit установихме, че германците са доста добри в контрола. Понякога отнема по-малко от 15 минути. Можете да уредите документите и след това отново да сте на път. А вие пресичате много от германските граници, идвайки от Холандия и Белгия. Така че около около 15 минути обикновено.

Пол, шофьор на камион

Граничните проверки са особено впечатляващи за хората, които са живели в епохата преди Шенгенското пространство и помнят дългите процедури по европейските граници.

Когато учех, отидохме на посещение в Берлин и там видяхме разделението между двете части на града. И сега, когато чух новината, си помислих, че няма да се върнат към онова време, защото това беше много странно. Намирам това за много впечатляващо. Спомням си, че тогава трябваше да слезем от автобуса. Гермацните провериха абсолютно всичко. Беше малко сплашващо. Все пак говорим за далечната 1980 г. Надявам се да не се върнем към това време.

Марийке Фон Кекенберг, белгийски гражданин

Само през 2024 г. десет държави от Шенгенското пространство въведоха контрол на някои от своите граници по причини, свързани с борбата с тероризма и ограничаването на незаконната имиграция.