Европа

Пивоварна в Берлин работи за опазване на околната среда

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Берлинска пивоварна прилага иновативен подход към устойчивостта. Наред с използването на слънчеви панели на покрива за осигуряване на голяма част от енергията за производство на бира, тя подкрепя и местни предприятия. Бирата е напълно натурална и не съдържа консерванти или химикали, а всяко продадено кенче е на по-малко от шест месеца.

 

Голяма част от зърното, което си набавяме, е от в този район, в южната част на Централна Германия. Това зърно се използва за процеса на приготвяне на бирата. След като се изразходва, ние го запазваме и то се прибира от местен фермер. Той използва това, което все още може да има много протеини в него, като фураж за кравите си.“

Джордж Шумай, ръководител на отдел "Продажби"

Количеството отработено зърно, което ще получи фермера зависи от това колко е било употребено през тази седмица. Изкуството на пивоварството може да бъде много променливо.

 

Веднъж седмично идвам тук и вземам преработеното зърно. Отнасям го вкъщи и след това храня кравите си.

Кристоф Брундке, фермер от Берлин

Опаковаме всички наши бири в кенове вместо в бутилки, защото изпращаме голяма част от тях извън Германия. Всъщност в 34 държави, а кенчетата заемат половината от теглото и половината от пространството на стъклото. Така че изпращаме само теглото на кутиите. Освен това могат да се рециклират на 100%.

Джордж Шумай, ръководител на отдел „Продажби“

Пивоварната пуска нови стилове бира на всеки няколко седмици.

Сътрудничеството между фермера и пивоварната продължава вече три години, откакто пивоварната отваря първия си магазин. Това е традиция, която води началото си от бащата на животновъда, който първоначално е хранел кравите във фермата с отработените варива. Бирата захранва месото, храна без отпадъци.

Лив Страуд, кореспондент в Берлин: