Европа

Минск и Берлин преговарят за осъден на смърт германец

От Euronews България Euronews България
Belarus Lukashenko AP Александър Лукашенко, президент на Беларус. Снимка: АП, архив.

Беларус и Германия провеждат "консултации" относно съдбата на германец, за когото се съобщава, че е осъден на смърт от съд в Минск миналия месец, съобщи Министерството на външните работи на Беларус.

Това се случва точно 30 години след като на 20 юли 1994 година Александър Лукашенко поема официално властта в Беларус. От тогава той управлява в продължение на 6 мандата.

Според беларуската правозащитна група "Вясна" 30-годишният Рико Кригер е осъден по шест члена от наказателния кодекс на Беларус, включително за "тероризъм" и "наемническа дейност", на таен процес, проведен в края на юни, предаде АФП.

"Като взе предвид искането на германското външно министерство, Беларус предложи конкретни решения относно наличните възможности за развитие на ситуацията", заяви говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз.

"Външните министерства на двете страни провеждат консултации по тази тема", добави той.

За случая са публикувани малко подробности.

Част от съдебното производство се проведе при закрити врата, точните обвинения срещу мъжа не бяха ясни веднага, а в беларуските държавни медии имаше малко информация за процеса.

Според профил в LinkedIn, за който се смята, че принадлежи на Кригер, той е работил като медик за Германския червен кръст, а преди това е бил нает като въоръжен служител по сигурността в посолството на САЩ в Берлин.

Източник от германското външно министерство заяви, че то и посолството в Минск "предоставят на въпросното лице консулски услуги и правят интензивни постъпки пред беларуските власти от негово име".

Източникът добави, че "смъртното наказание е жестока и нечовешка форма на наказание, която Германия отхвърля при всички обстоятелства".

Според Амнести Интернешънъл Беларус е екзекутирала 400 души, откакто е получила независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Но екзекуциите на чужди граждани са рядкост.

Страната е управлявана като авторитарен режим от дългогодишния лидер Александър Лукашенко, който е задържал хиляди дисиденти и граждански активисти, които му се противопоставят./БГНЕС