Европа

Беларус заяви, че е готова да използва тактически ядрени оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Началникът на генералния щаб на Беларус заяви, че въоръжените сили са готови да използват тактически ядрени оръжия. Това се случи след приключването на втория етап от съвместните учения с Русия.

 

Всички стандарти за контрол, които трябваше да бъдат разработени, бяха завършени предсрочно, без суетене. Доволен съм от работата на нашите екипажи, пилоти, инженерно-технически състав. Подразделенията на въоръжените сили на Беларус са готови да използват специално ядрено оръжие.

Павел Муравейко – началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус

Муравейко не уточни при какви условия страната му би прибегнала до използването на такива оръжия, но вероятно става въпрос за ситуация, при която почувства заплаха за сигурността си.

Първият етап от съвместните учения на Беларус и Русия включваше подготовка за ядрени мисии и разполагане за пускови установки.

Миналата година Русия премести част от своите тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, която също граничи с Украйна и членките на НАТО Полша, Латвия и Литва.

Авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко разчита на тесните връзки с Русия и предостави страната си като плацдарм за войната в Украйна.

Тактическите ядрени оръжия включват въздушни бомби, бойни глави за ракети с малък обсег и артилерийски боеприпаси и са предназначени за използване на бойното поле.

Обикновено те са с по-малка мощност от стратегическите оръжия – масивни бойни глави, които въоръжават междуконтинентални балистични ракети и са предназначени да унищожават цели градове. 

 

 

Има убити и ранени цивилни при руско нападение срещу Кривой Рог в Украйна

Най-малко 9 души са убити и 29 – ранени при руски ракетен удар по украинския град Кривой Рог в Днепропетровска област. Ракета е ударила жилищен район, съобщи областният управител Серхий Лисак.

В публикация в профила си в "Екс" президентът Володимир Зеленски изказа "най-дълбоки съболезнования" на семействата на жертвите. И за пореден път посочи, че подобни атаки доказват, че Украйна трябва да укрепи своята противовъздушна отбрана.

На този фон руското министерство на отбраната показа как тактическа ракета Искандер-М поразява дивизия на украинската система за ПВО близо до Поливяне в Полтавска област.

А президентът Володимир Зеленски проведе среща в Джеда с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Зеленски е на обиколка в Близкия изток за набиране на подкрепа преди срещата на върха за Украйна, планирана за 15-16 юни в Швейцария.

Москва не е поканена на срещата на върха, а Китай се въздържа от участие. Киев цели да изгради международна подкрепа за мирния план, предложен от Зеленски, който включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна.