Европа

Полша ще инвестира 2 млрд. евро в укрепване на границата си с Русия и Беларус

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Полша представи мащабен план за укрепване на военните си отбранителни способности. Заедно с НАТО страната ще засили наблюдението срещу дронове, както и наземните укрепления и бариери. Пакетът от мерки, наречен „Щит Изток“, ще бъде разгърнат по протежение на 700-километровата граница на страната с Русия и Беларус и се очаква да бъде приложен до 2028 г. Министърът на отбраната на Полша подчерта, че това ще бъде най-голямата програма за укрепване на източния фланг на НАТО от 1945 г. насам.

Никоя държава не трябва да си прави илюзии, че няма да защитаваме всеки сантиметър от нашата родина и че сме готови да го направим. Ще прилагаме тази стратегия на НАТО за възпиране и отбрана с пълна съвестност.

Владислав Косиняк-Камиш, министър на отбраната на Полша

Системата се очаква да струва над 2 млрд. евро и е част от съвместна регионална отбранителна инфраструктура с балтийските държави – Литва, Латвия и Естония. Полша, която е една от най-гласовитите страни срещу руската инвазия в Украйна, твърди, че е обект на враждебни действия от страна на Москва и Минск. Властите твърдят, че това включва кибератаки, опити за палежи и нелегално прекарване на мигранти през границата. Според Варшава това е опит за дестабилизиране на ЕС чрез една от неговите членки.