Европа

Русия е планирала да прати хиляди мигранти през Беларус в Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Още трима руски агенти са били задържани в Полша, обяви полският премиер Доналд Туск. Ден по-рано полските органи на реда арестуваха 9 души, заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия. Туск каза още, че службите имат основания да смятат, че руските специални служби имат нещо общо с големия пожар в пазар на улица Марюилска във Варшава.

Премиерът описа план на Русия, която възнамерявала да изпрати хиляди мигранти в Беларус, откъдето те да щурмуват полската граница.

 

Получихме потвърждение, че натискът върху източната граница на Полша не е спонтанна миграция на хора, които бягат от различни страни. Сега тези данни са обезпокоителни. Над 90% от хората, които преминават незаконно полската граница, са хора с руски визи.

Доналд Туск – премиер на Полша

Туск обяви създаването на комисия, която да разследва влиянието на Русия и Беларус върху вътрешните работи на Полша. Дейността й ще бъде съсредоточена върху периода 2004-2024 г.

Всички разкрития ще бъдат изпратени на прокуратурата за образуване на наказателни производства. Докладът на този разследващ орган трябва да бъде готов до лятото.

В събота Туск съобщи, че правителството ще вложи около 2.5 милиарда долара в укрепването на границите с Русия и Беларус.