Европа

Полша се спаси от наказателната процедура по Член 7 за нарушаване на върховенството на закона

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Срещу Полша отпада наказателната процедура на ЕС по Член 7 за нарушаване на върховенството на закона. Това се случва заради предприетите мерки от правителството на Доналд Туск за корекции в съдебните реформи, които бяха прокарани от предходната власт.

Комисията счита, че вече не съществува явен риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в Полша. Следователно смятаме да оттеглим мотивираното си предложение от 2017 г. и да затворим процедурата по член 7 от Договора за ЕС.

Кристиан Виганд – говорител на ЕК

Реформите в съдебната система, предприети от предишното евроскептично правителство, предизвикаха критики от ЕС. Европейският съд постанови, че някои реформи в Полша са несъвместими с общностното законодателство и предполагат наказания.

През февруари новото проевропейско правителство на Полша представи „план за действие“ в отговор на европейските критики. Министърът на правосъдието Адам Боднар оглавява усилията в тази посока.

Някои евродепутати предупреждават, че решението на Комисията може да излъчи неясно послание.

Трудно е. Новото правителство се опитва да поправи това, което “Право и справедливост“ нарушаваше в областта на върховенството на закона в последните 8 години. Приветствам постигнатия напредък и особено намеренията, които са налице. Но работата не е свършена.

Даниел Фройнд – член на Зелената партия 

Правителството на Доналд Туск внесе в парламента няколко законопроекта, но нито един от тях не е приет. Въпреки това Комисията отблокира 137 милиарда евро от фондовете за възстановяване и кохезия в края на февруари.

Другата държава в ЕС, която е изправена пред процедура по Член 7, е Унгария.