Европа

Полша отбелязва 20 години членство в ЕС: Оценяват ли младите плюсовете на блока?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Новото поколение израснало в Полша не помни страната си извън Европейския съюз. 20 години след присъединяването на страната към блока, свободното движение, достъпът до европейското законодателство и институции вече са част от ежедневието на младите хора. Надя, която заедно с други млади активисти се бори за достъп до аборт за всички поляци, се опитва да събере 1 милион подписа за разглеждане на транснационална европейска инициатива. Това изглежда по-лесно от промяна на законодателството на национално ниво. 

Трябва да покажем на депутатите в парламента, че не сме зависими от тях и техните решения спрямо абортите. Защото тези аборти ще се случват така или иначе. Борим се абортът да бъде достъпен за всички граждани на блока.

Надя Полисякевич, Инициатива Изток

Европа се превърна, както някога Съединените щати беше, в по-удобно място за живеене за младите. 

Преди планирах да отида в Съединените Щати. Но отвъд океана не всеки може да си позволи висше образование и хората теглят заеми. Докато в Европа, висшето образование е по-достъпно.

Мая Розничка, гимназистка

Има и скептици сред младите. Напоследък техният брой се увеличава и сред по-възрастните поляци.

Като суверенна държава трябва да имаме правото да уреждаме собствените си дела, независимо дали става дума за външна политика или образование. Това обаче са толкова важни сектори от функционирането на една държава, че трябва да имаме известен суверенитет над тях. Не трябва да позволяваме на Съюза или на друга международна организация да решава вместо нас.

Мачик Корнелук, Общополска младеж

 68% от младите поляци участваха в изборите миналия октомври. Въпреки това дали това ще се повтори на европейските избори е все още неизвестно, тъй като европейските кампании не са добре възприемани в Полша. 

Магдалена Ходовник, Euronews Полша