Европа

Полша гласува: Гражданите избират кметове, общински съвети и областни събрания

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Poland Elections Izbori Polsha AP Снимка: AP

Избирателите в цяла Полша гласуват на местни избори, които са смятани за първия тест за коалиционното правителство на министър-председателя Доналд Туск. Гласоподавателите избират кметове, както и членове на общинските съвети и областните събрания. В централноевропейската страна с население от 38 млн. души, 190 хиляди са общо регистрираните кандидати, които се борят за постове в местната власт. Вторият тур на изборите ще се проведе две седмици по-късно, на 21 април, в случаите, когато кандидатите за кметове не спечелят поне 50% от гласовете.

Партията на Туск и опозиционните консерватори са доминиращите групи и според социологическите проучвания се движат с равен брой гласове. След две седмици се очаква провеждането на втори тур в случаите, когато кандидатите за кметове не достигат 50%. Но до понеделник би трябвало да имаме доста добра представа за относителния баланс на силите в страната.

Ванеса Гера, кореспондент на АП

Гласуването е тест и за партията "Право и справедливост", която имаше поредица от изборни победи и години наред доминираше на политическата сцена, като се радваше на силна подкрепа в консервативните селски райони. Нейните твърдолинейни политики по отношение на ЛГБТ+ и ограничаването на правото на аборт обаче бяха отхвърлени от много от младите избиратели, които излязоха да гласуват през есента. Местните власти изиграха важна роля в двете големи кризи през последните години, като разпространиха ваксини срещу COVID-19 и помогнаха на огромния брой украински бежанци, пристигнали в страната след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.