Европа

Полша обвини Русия, че е нарушила въздушното ѝ пространство при руски удари край границата с Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Множество взривове удариха Киев, а цяла Украйна беше поставена под тревога, след като Русия започна вълна от въздушни удари. Полша от своя страна съобщи, че е активирала военновъздушните си сили, за да гарантира безопасността на въздушното си пространство. Това е станало след като част от ракетите са били насочени и към украинския граничен район около Лвов. Сергей Попко, началник на военната администрация на Киев, заяви, че около десетина руски ракети са били унищожени над столицата и околностите ѝ. Няма данни за жертви или големи щети.

Полша ще поиска обяснение от Москва за ново нарушение на въздушното пространство“ от руска крилата ракета пред нощта, съобщи МВнР на страната.

„За около 40 секунди въздушното пространство на Полша беше нарушено от една от крилатите ракети, изстреляни през нощта от военновъздушните сили... на Руската федерация“, заявиха от полската армия посредством социалната мрежа X.

„Преди всичко искаме от Руската федерация да прекрати своите терористични въздушни удари срещу населението и територията на Украйна, да прекрати войната и да се съсредоточи върху вътрешните проблеми на страната“, заяви в изявление говорителят на министерството Павел Вронски.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Владимир Путин се опитва да прехвърли вината за атаката в концертна зала в Москва върху Украйна.

Очевидно е, че както Путин, така и други хора се опитват да прехвърлят отговорността върху някой друг. Те винаги имат едни и същи методи. Това вече се е случвало. Вече е имало взривяване на къщи, стрелба и експлозии, а те винаги обвиняват другите.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно енергийните работници в Украйна все още възстановяват мрежата няколко дни след това, което според Киев е най-голямата атака на Москва срещу електропреносната мрежа на страната. Според украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви, че обстрела е бил с цел да направи пълно спиране на тока. Той призова и за повече военна помощ.

Това е най-голямата атака срещу енергийната ни система. За съжаление, ние понесохме определени удари. Въпреки, че това не е първата такава масирана атака, целта този път беше несъмнено да се постигне пълното спиране на тока в цялата страна.

Херман Халушченко, украински министър на енергетиката

На свой ред Русия заяви, че е отблъснала бараж от украински ракети, изстреляни към анексирания град Севастопол в Крим. По-късно обаче губернаторът на Севастопол, Михаил Развожаев, заяви, че отломки от ракети са убили 65-годишен жител, а други четирима са били ранени.