Свят

Киев е свалил успешно 31 от 34 ирански дрона "Шахед"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинската отбрана е успяла да свали 31 от 34 изстреляни ирански дронове “Шахед” през изминалата нощ. Това споделиха властите в страната. Съобщава се още за взривове в Сумска област, Харков и Херсон. На свой ред президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че последните удари по критичната инфраструктура отново доказват, че руските атаки срещу енергийните източници могат да бъдат спрени само с повече системи за противовъздушна отбрана, а за това е необходима политическа воля от страна на съюзниците на Украйна. 

Противовъздушната отбрана е основен приоритет в момента. Нашите хора тук, в Украйна, отговарят за физическата защита на съоръженията и за възстановяването им след удари. Истинската и цялостна защита от руските ракети и безпилотни летателни апарати "Шахед" обаче е възможна само при наличието на достатъчно политическа воля от страна на нашите партньори. Ние работим за това всеки ден.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че един човек е загинал, а други двама са били ранени при атака на украински дрон в руската Белгородска област тази сутрин. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Отделно руското министерство на отбраната заяви, че е неутрализирало  "12 украински дрона" над Брянска, Белгородска и Воронежка област, които граничат с Украйна, както и над Саратовска област. Стана ясно и, че в петролна рафинерия в област Самара е избухнал пожар след атака с дрон.