Европа

Русия масирано се прицели в енергийната инфраструктура на Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия предприе най-масираната атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна от началото на войната. ВВС на Украйна са свалили 92 от 151 ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Москва при нападенията тази нощ.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко добави, че при нападението са загинали най-малко 2 души и са били ранени 14. Други трима са обявени за изчезнали.

Държавната хидроенергийна компания на Украйна съобщи, че руски удар е поразил най-големия украински язовир - "ДнипроХЕС" в Запорожка област, но добави, че няма опасност от скъсване на стената. Енергийна инфраструктура в други области на страната също е била засегната.

Взривове е имало в Харков, което е довело до частично спиране на тока, ракетни удари са били насочени и към южния град Запорожие.

Цялата противовъздушна отбрана, предоставена на Украйна, особено от европейските страни, пази живота на хората в нашите градове и села. Но съществуващите системи за ПВО не са достатъчни, за да защитят цялата ни територия от руския терор. Не става въпрос за стотици системи, а за постижима бройка за защита на цялата ни територия.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Президентът Зеленски призова съюзниците да предоставят повече системи за противовъздушна отбрана.

Украински експерти смятат, че скорошната пауза във въздушните удари е свързана с изборите в Русия, както и с липсата на боеприпаси във въздуха, и очакват сега нападенията да зачестят.

А Русия обяви увеличение на производството на тежки бомби. Те са от серията свободно падащи бомби, създадени през 50-те години на миналия век. Напоследък руските въздушно-космически сили оборудват такива бомби с комплекти „крила и насочващи системи“, които ги правят по-ефективни и с по-голям обсег.

Украйна смята, че руско сухопътна офанзива не е изключена. В района на Харков се извършват инженерни дейности по укрепването на втора отбранителна линия в случай на руска атака. Работата по окопите и бункерите трябва да приключи до месец и половина.