Европа

ЕС планира да пренасочи към Украйна руски активи за 3 млрд. евро

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейският съюз планира да пренасочи руски активи на стойност 3 млрд. евро към Украйна, като първите средства може да бъдат отпуснати в средата на лятото. От Европейската комисия уточниха, че ходът е обсъден е партньорите от Г-7. Днес върховният представител на ЕС по външните работи се срещна с украинския премиер.

Надявам се скоро да постигнем споразумение и да превърнем банкнотите в оръжия. Защото военните ви не се бият с банкноти, те се нуждаят от физически оръжия, имат нужда от физически инструменти, за да защитят вашия народ.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Министър-председателят на Украйна приветства решението на блока, но по думите му това е само първа стъпка към пълната конфискация на руските активи. В Брюксел той участва в заседание на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна.

Руската централна банка има блокирани активи за над 210 млрд. евро в рамките на Европейския съюз, откакто инвазията започна преди повече от две години. Идеята да бъдат използвани в подкрепа на Киев се появи преди месеци, след което започна проучване как да се случи, без да се нарушават правото на ЕС и международното право.

Украйна ще бъде водеща тема и на предстоящото заседание на Европейския съвет, което започва утре. Лидерите ще обсъдят разширяването на блока, след като през декември одобриха Киев да започне преговорите за членство. Украинският президент коментира, че е важно дискусиите да стартират през юни.