Европа

Германия, Франция и Полша обещаха да произвеждат повече оръжия за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германия, Франция и Полша обещаха да доставят повече оръжия за Киев и да увеличат производството на военно оборудване заедно с партньори в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц прие в Берлин френския президент Еманюел Макрон и полския премиер Доналд Туск в срещата върха на т.нар. „Ваймарски триъгълник“. Тя бе организирана, докато Русия гласува на президентски избори, които почти сигурно ще донесат нов 6-годишен мандат на Владимир Путин.

Това е сериозен момент. Настъпва нова ера и ние ще бъдем там. Тримата сме обединени в този ден, решени с еднаква яснота относно ситуацията в Украйна и решени никога да не позволим на Русия да победи. Подкрепата за украинския народ докрай е сила за нас, нашите народи и сигурност, за нашата Европа.

Еманюел Макрон – президент на Франция

И трите страни от НАТО доставят на Украйна оръжия за борбата й срещу продължаващата руска инвазия. Поддръжниците на Украйна ще създадат и коалиция за доставка на артилерия с голям обсег на Киев за защита срещу руската инвазия. Те ще използват и замразени руски активи за закупуване на украинско оръжие. Това ще се прави на целия световен пазар.

Искаме да похарчим парите си, искаме да помогнем по всякакъв възможен начин... тук и сега, така че ситуацията в Украйна през следващите седмици и месеци да се подобри, а не да се влоши.

Доналд Туск – премиер на Полша

Изказванията на лидерите не засягат различията между Шолц и Макрон, след като френският лидер каза на конференция миналия месец, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще.

Тогава Шолц отговори, че участниците са се съгласили, че „няма да има сухопътни войски“ на украинска земя, изпратени от европейски държави.

Силите на Киев очакват повече военни доставки от западните партньори, но същевременно се борят срещу по-многочислена и по-добре оборудвана руска армия, която оказва силен натиск на някои точки от фронта.