Европа

Дипломат: Военната динамика в Украйна изисква все по-належащи преговори за примирие

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не виждам желание за преговори между Москва и Киев, за съжаление. Виждам необходимост от преговори, която цялостната ситуация налага все повече и повече, но не виждам желание и възможност от двете страни, които са ангажирани с военните действия, такива преговори да започнат.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По неговите думи има една доста видима терминологична каша, защото се слага знак за равенство между преговори и мир.

„Мирен договор едва ли можем да очакваме в скоро време, защото изглежда нереалистично постигането на споразумение най-малко по териториалните въпроси. Те задълго ще останат нерешени“, посочи дипломатът.

Примирие, т.е. спиране на войната, е напълно възможно и то според мен е все по-необходимо с оглед на самото развитие на военните действия.

Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения

„Втората теза, която изглежда доста странна е, че се слага знак за равенство между мир и поражение. Поражение за Украйна. Между другото, точно по тази причина беше атакуван и папата с неговото изказване. Защото се смяташе, че в момента, в който се постигне примирие, това означава поражение за Украйна“, коментира Кючуков.

Европейският съюз и НАТО смениха целта през последната година, през последните месеци. Тя вече не е победа, война до победа, а предотвратяване загуба на Украйна.

Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения

„Сменихме целта, но не сменихме подхода. Защото подходите са два, евентуално. Политически и военен. Ние продължаваме да залагаме на военния. А динамиката на военните действия в момента по-скоро води до загуба за Украйна. Рискът от поражение нараства. Политическата динамика предполага прекратяване на военните действия и търсене на решения в политическото поле“, каза още дипломатът.

„Едно примирие на практика би означавало замразяване на конфликта. Реално. Аз твърдя, че ние и сега имаме замразяване на конфликта, само че военно, като аз използвам термина „горещо замразяване“, колкото и да изглежда това несъвместимо като понятие. Защото от близо две години фронтовата линия е практически една и съща, с много малки промени. Войната се превърна във война на унищожение, на инфраструктура, на военна техника, на хора, преди всичко“, подчерта Кючуков.

 

Целия разговор вижте във видеото.