Европа

Войната в Украйна: Загинали и ранени след руско ракетно нападение срещу Кривой рог

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко петима души са загинали, а други поне 44 са били ранени при руско ракетно нападение срещу украинския град Кривой Рог. Щети са били нанесени по няколко жилищни сгради и коли. Властите са осигурили спешен помощен център. Други най-малко двама души са загинали при руски атаки с дронове и бомби в източните украински Сумска и Донецка област. От своя страна, президентът на Украйна Володимир Зеленски изказа съболезнования на близките на загиналите.

 

В Кремъл трябва да свикнат с факта, че терорът не остава безнаказан. Нищо няма да излекува тези болни хора от злото им, но те ще усетят загубите. Ще загуби и руската държава.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно, Националното събрание на Франция гласува в подкрепа на френско-украинското споразумение за сигурност. Това се случва след като Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност в Париж миналия месец, като обещаха гражданска и военна подкрепа на Украйна.

По-късно пък Пентагонът заяви, че ще изпрати оръжия за Украйна на стойност около 300 млн. долара. Това е станало възможно след като са били намерени нужните средства. Военните обаче допълват, че продължават да са силно претоварени и се нуждаят от поне 10 млрд. долара, за да попълнят всички оръжия, които са извадили от складовете си, за да помогнат на Киев. Това е първият обявен пакет от мерки за сигурност за Украйна от декември насам. Информацията идва в момент, в който Украйна изпитва опасен недостиг на боеприпаси, а усилията за получаване на нови средства за оръжия са в застой в Камарата на представителите заради съпротивата на републиканците. 

 

Този пакет е 55-ият транш от помощта и е на стойност 300 млн. долара. Той включва възможности за подпомагане на непосредствените нужди на Украйна в областта на противовъздушната отбрана, артилерията и противотанковите средства.

генерал-майор Пат Райдър, прессекретар на Пентагона

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви пред две руски медии, че ако американски военни влязат в Украйна, то Русия ще ги третира като интервенционисти и според него това би ескалирало конфликта. Той предупреди и, че Русия е напълно готова за ядрена война, но в момента "никой не бърза за това". Путин също заяви, че Русия е готова за сериозни преговори за мир, но в случай на споразумение Москва ще се нуждае от писмени гаранции за сигурност.