Европа

Нова партия в Полша иска излизане от ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Роберт Бакевич, оглавил националистическото шествие в Деня на Независимостта в Полша, обяви създаването на нова политическа партия с национално-католически корени. Сред основните цели на новата формация са напускане на ЕС, задължителна военна служба, патриотично възпитание, по-лесен достъп до оръжие и отказ от екологичната и миграционната политика на 27-членния блок.

 

Европейският Съюз е тежест, неперспективна организация. Тежест за икономиката ни. Малкият и среден бизнес, финансовият сектор ще загубят от това. Културата е напълно унищожена. Идеите за договори ясно показват, че държава като Полша субективно няма да съществува. 

Роберт Бакевич, лидер на партия ‘’Независимост’’

Подкрепата към Европейският Съюз в Полша бележи спад. Близо 20% от поляците подкрепят излизане от ЕС. Експерти смятат, че това е резултат от скорошните дебати за вноса на украинско зърно, но и като последица от политиките на предишното консервативно правителство на "Право и справедливост".

 

През последните осем години в Полша зачестяват антиевропейските наративи. Правителството използваше тези разкази, за да оправдае своите неуспехи. В информационното пространство навлиза и терминът "Ползит". 

Мая Мазуркевич, анализатор от Alliance4Europe

Миналата година полският народ избра ясно проевропейско правителство. И след изборите подкрепата за Доналд Туск нарасна.

 

Философията на правителството на Доналд Туск е да дефинира ясно своите очаквания от Европейската общност. Който днес си задава въпроса дали трябва да напуснем ЕС, трябва да си зададе друг въпрос: Къде бихме били по време на войната в Украйна, ако Полша не беше част от ЕС и НАТО? 

Магдалена Собковяк-Чарнечка, заместник държавен секретар по европейските въпроси

Магдалена Ходовник, Euronews, Варшава: Предстоящите местни избори на 7 април ще покажат накъде искат да вървят поляците - към евроскептиците или към еврофилите.