Европа

Хиляди демонстрираха във Виена срещу Австрийската партия на свободата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди хора се включиха в протестно шествие във Виена срещу Австрийската партия на свободата. Тази крайнодясна формация е начело в социологическите сондажи повече от година. Сега предстоят европейски и парламентарни избори в Австрия – и крайнодесните могат да си спечелят.

Това е партията, която буди най-много омраза, която подкопава нашата демокрация. Ние сме баби срещу крайната десница, коментираха участнички в демонстрацията.

Трябва да работим заедно за решение, а не да кажем „ремиграция“ и „чужденците вън“, добави друг демонстрант.

Изолирана от мнозина, предпочитана от още повече, Австрийската партия на свободата критикува растящите разходи за живот и скорошната ескалация на насилието по улиците на Виена, и предлага протестен вот срещу правителството. Поради слабото икономическо представяне евроскептичната Партия на свободата привлича много избиратели. Европа трябва да се подготви за една изолирана Австрия.

Йоханес Плешбергер – Euronews

Партията на свободата не е толкова ентусиазирана от войната в Украйна, но много по-положително настроена към Орбан. Това би означавало преориентиране на международната арена, въпреки че зависи много какво ще ѝ позволят сестринските партии.

Маркус Вагнер – професор по политически науки в Университета на Виена

Според социологическите проучвания, Партията на свободата ще спечели както европейските избори през юни, така и парламентарните през есента.

Бъдещият канцлер на Австрия вероятно няма да е лесен партньор за Брюксел.