Европа

Земеделци в Полша протестираха срещу Зелената сделка

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Фермерите в Полша организираха протести с цел да изразят недоволството си от ниските цени на зърното. Прекъсването на украинския износ през Черно море доведе до огромен поток от стока през границата на Полша с Украйна, което понижи цените на хранителните продукти, а инфлацията доведе до увеличаване на производствените разходи и лихвите по кредитите.

В миналото фермерите можеха да извозват зърното до брега на Балтийско море, за да го продават на купувачи, които го изнасят в чужбина с кораби. Но според тях след срива на цените приходите не покриват транспортните разходи. Към гнева на земеделските стопани от цяла Европа се прибавят и плановете на ЕС за борба с изменението на климата с политики, наречени "Зелена сделка", които според тях ще създадат повече административна работа и ще влошат финансовите тежести.

Корекциите в политиката „Зелена сделка“, посочени от Европейската комисия, са чиста козметика и ще оставят всички недоволни. Ние искаме по-конкретни промени. А от друга страна, се чувстваме обезпокоени от коментарите на министър-председателя, който по време на пресконференция предположи, че нашите протести може да са контролирани или вдъхновени от някой друг. Това просто не е вярно.

Тадеуш Калета, земеделски производител, организатор на протеста край Киелце

Призивите на земеделските производители стават все по-остри, въпреки че Европейската комисия отстъпи пред техния натиск, като отмени някои екологични изисквания. Това стана въпреки предупрежденията на учените, че земеделското производство трябва да стане по-устойчиво от екологична гледна точка в периода на климатични промени.