Европа

Стотици фермери в Чехия протестираха срещу Зелената сделка и ниските изкупни цени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици фермери в Чехия се събраха на втори масов протест. Те пристигнаха с тракторите си от цялата страна в столицата Прага. Земеделците твърдят, че екологичните политики на 27-те страни членки на ЕС, като например "зелената сделка", която изисква ограничения за използването на химикали и за емисиите на парникови газове, ограничават дейността им и оскъпяват продуктите им в сравнение с вноса от страни извън ЕС. Фермерите се оплакват и от ниските цени на продукцията си и казват, че зърното и другите селскостопански продукти, идващи от Украйна и Латинска Америка, оказват негативно влияние върху пазара.

Ситуацията в селското стопанство вече е доста непоносима. Това е заради бюрократичните мерки, които продължават да оскъпяват работата на нашето селско стопанство. В същото време те продължават да внасят всичко от Украйна. Така работата ни става невъзможна.

Зденек Страка, земеделски производител

Според организаторите на протеста демонстрация ще има пред сградата на Парламента. Градската управа на Прага посъветва гражданите да избягват да пътуват с автомобил и да използват обществения транспорт или да работят от вкъщи.