Европа

Срещу зелената сделка: Хиляди фермери в Източна Европа отново излязоха на протест

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Фермери от няколко европейски страни излязоха на нов протест срещу Зелената сделка. Хора от сектора в Чехия се отправиха към границите с Полша и Словакия и ги блокираха заедно с колегите си от двете съседни държави. В демонстрациите се включиха и от Германия и Унгария.

Ако Европа иска да помогне на някого, трябва да бъде силна. Трябва да може да се изхранва и трябва да се откаже от Зелената сделка, защото тя е пътят към ада.

Ян Долежал, председател на Аграрната камара на Чехия

Основната цел на Зелената сделка е Европа да постигне климатична неутралност до средата на века. За целта обаче са необходими мерки, някои от които ограничават употребата на пестициди. Фермерите казват, че европейските политики за опазване на околната среда оскъпяват продукцията им. Освен това допълват, че зърното от Латинска Америка и Украйна подбива местните пазари.

От Словакия подчертаха, че не са доволни от "грешните решения" на Европейската комисия.

Подкрепяме внасянето на стоки с качество, което е сравнимо с произведеното от нашите чешки, словашки, полски и унгарски фермери. Това, което видях на рафтовете в супермаркетите, е пословична глупост.

Андрей Гайдош, зам.-председател на Словашката камара на земеделието и храните

Този месец от Европейската комисия предложиха още отстъпки за фермерите, включително оттеглянето на законодателен проект, според който употребата на пестициди в блока трябва да намалее наполовина.