Европа

Земеделци блокираха с трактори центъра на Атина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Решителността и страстта доминираха в последния протест на земеделците в Атина. Гръцките фермери, както и техните европейски колеги, засилиха мобилизацията си, като настояват за незабавни мерки и по-специално за коригиране на общата селскостопанска политика, за да се излезе от безизходицата. Те признават, че проблемът е и европейски, но не са оптимисти за окончателно решение. 

 

Стига толкова. Не можем да търпим повече. Първичният сектор трябва да бъде подкрепен. Не е логично правителството да дава пари на богатите, на медиите, а да дава толкова много пари на Украйна. Трябва да се направи нещо за земеделските производители. Не можем да издържаме повече.

протестиращ

Фермерите подчертават, че първичният сектор е началото на всичко в съвременното общество и подкрепата му в тези трудни времена трябва да бъде абсолютен приоритет за правителствата.

 

Много е важно, че за първи път стигнахме до кабинета на министър-председателя. Целият проблем със земеделските производители сега е в ръцете на министър-председателя. Протестите могат да бъдат използвани за оказване на натиск върху ЕС. Новата Обща селскостопанска политика не е в правилната посока, земеделските стопани загубиха много пари и ние се надяваме на незабавни, средносрочни и дългосрочни решения.

Павлос Сатолиас, председател на земеделската асоциация "Калаврита"

Гръцките фермери планират да продължат с блокадите на пътища и магистрали, като последната дума за това какво ще се случи по-нататък с протестите ще имат събранията. 

Йоанис Карагиоргас, Euronews: Тези трактори са всичко, което имат фермерите. Целия им живот. Те казват, че са ги докарали в Атина, за да покажат началото в битката им за извоюване на собственото им оцеляване. Те подчертават, че проблемът на фермерите може да е европейски, но е предимно гръцки и призовават Кириакос Мицотакис да реши проблемите им.