Европа

Полски фермери протестираха срещу земеделската политика на ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Хиляди фермери излязоха на протест в полската столица Варшава срещу селскостопанската политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни от съседна Украйна. Демонстрацията се присъединява към седмици на подобни протести в цяла Европа. Недоволните заявиха, че искат полското правителство да се оттегли от "Зелената сделка" на ЕС. Протестиращите фермери искат също така границата на Полша с Украйна да бъде запечатана за вноса на зърно и други хранителни продукти, който според тях подбиват цените, които фермерите могат да получат на вътрешния пазар. 

 

Исканията са непроменени, а именно да се оттеглим напълно от "Зелената сделка", да защитим границите си, най-вече с Украйна, за стоките, които идват оттам и застрашават нашето селско стопанство, както и да защитим животните. 

Славомир Издебски, организатор на протеста, Съюз на фермерите OPZZ

Протестиращите, които в по-голямата си част оставиха тракторите си у дома, планираха да протестират пред кабинета на министър-председателя Доналд Туск. Туск, който от своя страна определи гнева на фермерите като оправдан, заяви, че европейските страни ще работят с Брюксел за намиране на решения на исканията на фермерите. Европейската комисия вече направи някои отстъпки пред фермерите, включително отлагането на намаляването на употребата на пестициди за след изборите.