Европа

Пчеларите в Унгария се присъединиха към протеста срещу безмитния внос от Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгарските пчелари са разочаровани, че правителството неочаквано е отменило забраната за внос на украински мед, въведена миналата година. Те се присъединиха към протестите на земеделците и участваха в демонстрациите срещу безмитния внос на селскостопански продукти от Украйна.

Официалната причина, посочена за отмяната на забраната за внос на мед, е, че в Унгария е свършил медът. Това не е вярно! Пчеларите имат запаси от мед за една или повече години, проблемът е, че той не достига до пазара. Тъй като няма да го продаваме под себестойност, той не покрива разходите ни.

Ищван Сароси, пчелар

Медът от Украйна е много по-евтин от меда от Унгария и пчеларите в страната казват, че препитанието им е в опасност. Повече от половината от меда, произведен в Унгария, не се продава в рамките на страната. Той се продава в ЕС, където евтиният и фалшифициран имитиращ мед от Украйна и Китай е понижил цените. Според тях е много по-лесно да се произвежда продукт, смесен с различни добавки, обикновено глюкозо-фруктозни сиропи, или дори напълно изкуствен мед. Миналата година Европейската комисия публикува проучване, според което почти половината от тествания мед е съдържал някаква цитирам "подозрителна" добавка.