Европа

Учениците в Полша от първи до трети клас няма да имат домашни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Полша, учителите вече няма да дават задължителни домашни на децата от първи до трети клас. Полското правителство въведе новите правила в опит да модернизира образователната система. Указът беше приет радушно от учениците.

„Щастлива съм, защото нямаше смисъл от домашните работи. Повечето хора в моя клас преписваха от някой, който е подготвил домашната си работа, или от интернет“, споделя ученичката Ола Козак.

Правителството на Доналд Туск въведе ограниченията този месец на фона на широка дискусия за необходимостта от модернизиране на полската образователна система. Опонентите смятат, че системата не набляга достатъчно на критичното мислене и творчеството. Промяната не се харесва на всички - дори родителите на Ола са раздвоени.

Ако има нещо, което ще накара учениците да се радват повече на училището, то вероятно ще бъде полезно както за учениците, така и за училището.

Павел Козак, родител на ученичка

Съпругата му Магда е скептична.

„Не съм доволна, защото домашните работи са начин да се затвърди наученото“, споделя тя.

Дебатите относно подходящото количество домашна работа са често срещани по света. Някои проучвания твърдят, че домашната работа не е от голяма полза за малките ученици. Други експерти твърдят, че тя може да им помогне да усвоят навици за учене и академични концепции.

Образователната система на Полша е претърпяла редица спорни промени. Още повече спорове се появиха през последните години, когато в новите учебници бяха прокарани ултраконсервативни възгледи. Друг проблем е, че от години учителите бягат от системата поради ниските заплати и политическия натиск. Правителството от своя страна се опита да увеличи заплатите им. Относно промените учителите заявяват, че първо е трябвало кабинетът да се консултира с тях.

Учителите смятат, че това се случи твърде бързо и прибързано.

Ограниченията за домашните работи получиха тласък в навечерието на парламентарните избори миналата година, когато 14-годишно момче, Мацек Матушевски, се изправи на предизборен митинг и каза на Туск, че децата нямат време за почивка.