Европа

План на Москва за едностранна промяна на морските граници изостри отношенията между Литва и Русия

От Euronews България Euronews България
Gabrielius Landsbergis Litva Lithuania AP Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. Снимка: AP

Литва е извикала руски дипломатически представител във връзка с плановете за едностранно разширяване на морската граница на Русия в литовски и финландски води, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Министерството на външните работи на Литва заяви, че "призовава представител на Руската федерация за пълно обяснение". Министърът на външните работи на Финландия Елина Валтонен заяви пред репортери, че нейното правителство "следи ситуацията".

"Не разполагаме с официална информация за това какво планира Русия", каза тя.

Литва експулсира посланика на Русия и понижи нивото на дипломатическите си отношения с Москва през април 2022 г. в отговор на жестокостите, открити в украинския град Буча.

Според проекторешение на руското министерство на отбраната, публикувано във вторник, Москва планира да разшири териториалните си води от януари 2025 г., като промени морската си граница в Балтийско море с Финландия и Литва.

В резултат на новото определяне на географските координати Москва ще обяви финландските и литовските морски зони за руски.

Границите на Русия в Калининградска област и Финския залив ще бъдат променени, според документа.

"Руската федерация също така е член и страна по Конвенцията на ООН за морските граници. Очакваме само Русия да спазва тази конвенция", каза Валтонен.

"Не трябва да се забравя, че предизвикването на объркване е и хибридно влияние. Финландия няма да бъде объркана", написа тя в X.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви: "Не съм съгласен с това: "В ход е още една руска хибридна операция, като този път се опитва да разпространи страх, несигурност и съмнения относно намеренията си в Балтийско море.

"Това е очевидна ескалация срещу НАТО и ЕС и трябва да бъде посрещната с подобаващо твърд отговор", заяви той в X.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че посланикът на страната в НАТО е изразил пред съюзниците си загриженост във връзка с руските планове.

Науседа заяви, че този ход може да е "част от по-широките действия на Русия срещу НАТО".

"Грубо, явно нарушение на международното право е не само денонсирането на договора, но дори говоренето или разпространяването на информация от такъв характер", добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в този ход няма "нищо политическо", "въпреки че политическата ситуация се е променила много от 1985 г. насам" - годината, в която са демаркирани руските териториални води.

"Виждате какво е нивото на конфронтация в момента, особено в Балтийския регион. Това налага съответните органи да предприемат подходящи мерки, за да гарантират нашата сигурност".

В изявление на литовското министерство на външните работи Русия беше призована "да уважава и спазва общопризнатите принципи и норми на международното право, по-специално Конвенцията на ООН по морско право".

Финландският президент Александър Стуб, който ръководи външната политика на Финландия, написа в X, че "Русия не е влизала в контакт с Финландия по този въпрос".

Руското министерство на отбраната каза, че преместването е необходимо, тъй като настоящите координати "не отговарят напълно на настоящата географска ситуация".