Свят

Руски опозиционер бе атакуван с нож в Литва

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Леонид Волков, близък съратник и главен стратег на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обвини "приближените" на руския президент Владимир Путин, че стоят зад бруталното нападение, в резултат на което той беше настанен в болница в столицата на Литва. Волков е отговарял за регионалните офиси и предизборните кампании на Навални. В своя Телеграм канал той обеща "да не се предава". Полицията съобщи, че нападател е атакувал Волков във вторник, когато той пристигнал с кола в дома си във Вилнюс, където живее в изгнание. Нападателят счупил едно от стъклата на колата му, пръснал сълзотворен газ в очите му и го ударил с чук. В резултат на това той е със счупена ръка "и засега не може да ходи. Полицията е започнала наказателно разследване. " 

Боли ме когато ходя, но лекарите казват, че няма счупване. Счупиха ми ръката. Но, вижте, това не е голям проблем. Важното е, че ще продължим да работим и няма да се откажем.

Леонид Волков - съратник на Алексей Навални

Междувременно Украйна нанесе удари по руски петролни рафинерии. Взривовете са предизвикали пожар в най-голямата рафинерия на "Роснефт". Заради атаката цените на петрола са се повишили с 2 % заради опасенията за прекъсване на доставките. Според президента Владимир Путин нападенията са опит да бъдат нарушени президентските избори в страната му тази седмица. Русия и Украйна използват безпилотни самолети за нанасяне на удари по критична инфраструктура, военни обекти и съсредоточаване на войски в продължилата повече от две години война, като през последните месеци Киев засили атаките срещу руски рафинерии и енергийни съоръжения.