Свят

Лидерите на страните от Г-7 са постигнали съгласие за руските активи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът Джо Байдън и колегата му Володимир Зеленски ще сключат двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна по време на срещата си в кулоарите на лидерския форум на Г-7 в Италия. На този фон преговарящите в рамките на Г-7 постигнаха разбирателство по въпроса за предоставянето на Украйна на помощ в размер на 50 милиарда долара чрез използването на замразени руски активи, съобщават източници на Асошиейтед прес.

Официалното съобщение за употребата на запорираните авоари ще бъде направено на срещата в курорта Борго Еняция в област Пулия, Южна Италия, между президента на САЩ Джо Байдън и държавните и правителствени ръководители на останалите страни от Г-7.

На първо място в дневния ред е Украйна и предложението да се използват печалбите от замразените руски активи в подкрепа на Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна на срещата само дни след осъждането на сина му Хънтър по обвинения за притежание на огнестрелно оръжие. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също пристига, както и папа Франциск. Той ще стане първият папа, който говори пред Г-7. Ще обърне внимание на рисковете и обещанията, които представлява изкуственият интелект.

Никол Уинфийлд – репортер на Асошиейтед прес 

Г-7 обсъжда начини за подпомагане на Украйна посредством руски активи в размер на 260 милиарда долара, които бяха запорирани в чужбина след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Европейски представители се противопоставиха на конфискуването на авоарите, изтъквайки правни съображения. Повечето от тези активи са блокирани в Европа. Договореният план, за който съобщиха източниците, предвижда натрупаните лихви по тези авоари да се използват за подпомагане на украинските военни усилия.

Британският премиер Риши Сунак ще обяви помощ на двустранна основа за Украйна за около 242 милиона лири. Средствата са предназначени за посрещане на най-неотложните нужди на източноевропейската държава в сфери като хуманитарната и енергийната.