Европа

Полша твърди, че Русия и Беларус използват мигранти като оръжие

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Броят на опитите за незаконно преминаване на границата от Беларус към Полша се е увеличил през последните месеци до почти 400 на ден. Според полски служители в началото на годината е имало едва няколко случая. Полша и Европейския съюз твърдят, че мигрантите, които се отправят към бившите съветски републики от Близкия изток и Африка, са се превърнали в пионки в усилията на Русия и Беларус да дестабилизират Европа. Според Полша, сценарият на Москва ще предостави политическа амуниция за антимигрантските крайно десни партии в страни като Франция, Германия и Италия.

Тук става въпрос за използване на все по-напреднали методи на хибридна война, дестабилизация на полската държава и всъщност на цяла Европа.

Доналд Туск, премиер на Полша

Правителството на Туск обещаваше проевропейско управление след като пое властта през декември. То обеща да засили мерките за сигурност и заяви, че трябва да защити границата на Европейския съюз. Министър-председателят призна, че много войници се чувстват раздвоени между необходимостта да защитават границата и съчувствието към хуманитарните работници. Граничната охрана на Полша също осъжда все по-агресивното поведение на някои мигранти от беларуската страна на границата.

Има случаи на хоспитализиране на войници и охранители, а някои от тях са имали нужда от шевове, след като са били намушкани или порязани от нападатели с ножове. Металната бариера е поставена по 180-километровата гранична отсечка при предишното консервативно правителство на Полша през 2022 г., като част от усилията за ограничаване на големия приток на мигранти. През последните години критиците обвиняват Путин във всевъзможни злонамерени действия срещу Запада, включително намеса в избори, кампании за дезинформация и фалшиви новини, компютърни хакерски атаки и предполагаеми отравяния в чужбина на врагове на шефа на Кремъл. Москва отрича всички тези твърдения. През последните няколко години властите на ЕС обвиняват авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, че използва миграцията като оръжие, като примамва хората в страната си, за да намерят по-лесен път за влизане в блока, отколкото през по-опасните маршрути през Средиземно море. Въпреки това мигрантите са загинали, като някои от тях са погребани в мюсюлмански и християнски гробища в Полша.