Свят

Безплатни учебници: Ирландското правителство въвежда мерки за достъпно образование

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

В последните няколко години разходите за учебници и канцеларски материали създават огромно напрежение за голям брой финансово затруднени семейства в Ирландия .Заради натиска върху много домакинства всяка есен, правителството предприе действия , за да се справи с проблема. Понастоящем децата в ирландските начални училища получават безплатни учебници до 3-та година във второ ниво на училищата. Очаква се ирландското правителство да обяви следващия месец подобна мярка и за по-големите ученици.

Според правителството целта е да направи образованието възможно най-достъпно. 

Вижте, ключов приоритет на правителството е образованието да бъде възможно най-достъпно. Мисля, че инициативата за безплатни училищни учебници беше наистина важна в началното ниво и сега я преместваме в средното ниво. Признавам, че има значителни разходи, свързани с образованието.

Томас Бирн, ирландският министър по европейските въпроси

Не всички принадлежности са безплатни в ирландската образователна система. Разходите за униформа варират във всяко училище. Някои изобщо не изискват униформи.На други места родителите са приканени да правят доброволни финансови вноски, които могат да варират от €10 до €200. 

Въпреки това, докато безплатният учебник за учениците до 15-16 години е добра новина за родителите, това е лоша новина за собствениците на книжарници.

Ирландското правителство казва, че неговата дългосрочна цел е да направи образованието възможно най-евтино за финансово затруднените ирландски родители. Разбира се, всичко това може да приключи, ако ирландската икономика настъпи трудни времена.