Европа

Зеленски готов на разговор с Путин

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Ukraine War Endgame 22130820037482 Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски. Снимка: АР

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин и че "трябва да постигнем споразумение", но без ултиматум като условие.

Думите му са пред италианската държавна телевизия RAI в интервю, планирано да бъде излъчено в четвъртък вечерта, предава АП.

Зеленски заяви също така, че Украйна никога няма да признае Крим като част от Русия, която анексира тази част от Южна Украйна през 2014 г.

 

Крим винаги е имал своя автономия, има свой парламент, но във вътрешността на Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Интервюиращият попита украинския лидер за коментара на френския президент Еманюел Макрон, който предупреди да не се допуска никакво унижение на Путин.

 

Искаме руската армия да напусне нашата земя, ние не сме на руска земя. Няма да спасим лицето на Путин, като платим с нашата територия. Това би било несправедливо.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В друг коментар Зеленски изрази надежда за бъдещето. "Трябва да мислим за бъдещето на Русия. Аз, като президент на Украйна, казвам, че това са нашите съседи. Ще има други президенти, други президенти и други поколения на Русия“, каза Зеленски.

Президентът Зеленски съобщи за щети по училища в Черниговска област след нови ракетни удари на Русия. Той обвини руските окупатори във варварство и военни престъпления.

 

Миналата нощ те удариха Черниговска област, включително училища. Руската държава е в такова състояние, че всяко образование й пречи. Но какво може да постигне чрез унищожаване на украински училища? Всички руски командири, които дават такива заповеди, са нелечимо болни.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Москва продължава да нанася удари в областите Запорожие и Полтава, улучена е петролна рафинерия в град Кременчук, добави Зеленски. Докато руските сили упорстват в своята офанзива в индустриалния регион Донбас на изток, украинските войски са си върнали контрола върху градове и села на североизток."Москва няма куража да признае очевидното си стратегическо поражение във войната до този момент", каза още украинският лидер. И призова сънародниците си да продължат да се борят до пълното освобождение на своята земя от окупаторите. От началото на инвазията на 24 февруари руската армия е нанесла значителни щети на 570 медицински заведения, а напълно унищожени са 101 болници.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, свикано по искане на Франция и Мексико, ООН призова за прекратяване на бомбардировките на училища в Украйна, като същевременно осъди използването им за военни цели.

Висшият орган на ООН за правата на човека прие с огромно мнозинство резолюция, в която призовава своите разследващи да проучат конкретно възможните нарушения на правата в Северна Украйна малко след нахлуването на Русия.

С 33-2 гласа и 12 въздържали се Съветът по правата на човека приключи специалната сесия в четвъртък, посветена на руската инвазия в Украйна, като призова Русия да предостави на международните групи за защита на правата на човека "безпрепятствен, навременен, незабавен, неограничен и безопасен достъп" до хора, които са били прехвърлени от Украйна в Русия или в райони, контролирани от руските сили или свързани с тях лица.

Агенцията на ООН за бежанците пък съобщава, че от началото на руската инвазия на 24 февруари досега повече от 6 милиона души са избягали от Украйна.