Европа

Русия с "военно-технически" мерки, ако Финландия влезе в НАТО

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Russia Victory Day Explainer 22124735203848 Кремъл заплаши с военен отговор, ако Финландия влезе в НАТО. Снимка: АР

Русия предупреди, че ще трябва да предприеме неуточнени "военно-технически" мерки в отговор на решението на Финландия да се присъедини към НАТО.

Руското външно министерство заяви, че присъединяването на Финландия към НАТО ще "нанесе сериозни щети на руско-финландските отношения, както и на стабилността и сигурността в Северна Европа", предаде АП.

По-рано днес президентът и премиерът на Финландия заявиха, че страната трябва да подаде молба за присъединяване към военния съюз НАТО "незабавно".

В изявлението на Кремъл се казва, че "Русия ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки от военно-технически и друг характер, за да противодейства на възникващите заплахи за националната си сигурност".

Макар Финландия сама да решава за начините за гарантиране на своята сигурност,

 

Хелзинки трябва да осъзнава своята отговорност и последиците от подобна стъпка

Министерството обвини Финландия, че този ход нарушава и предишни споразумения с Русия.

"Историята ще определи защо Финландия трябваше да превърне територията си в опора на военно противопоставяне с Русия, като същевременно загуби независимостта си при вземането на собствени решения", гласи изявлението.

Шведското правителство също планира да подаде молба за присъединяване към НАТО следващата седмица, следвайки примера на съседна Финландия в пренаписване на политиката си за сигурност след Втората световна война, породено от руската инвазия в Украйна, пише в. "Експресен“.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на влиятелния Съвет за сигурност, пък заговори за потенциално разполагане на ракети с ядрено оръжие на руската територия Калининград на Балтийско море. Той написа в Telegram, че „напомпването на Украйна с оръжие увеличава вероятността от потенциален конфликт между НАТО и Русия, който от своя страна може да ескалира в ядрена война, която би била катастрофален сценарий за всички.