Политика

Великобритания ще подкрепи Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 12 115949

Великобритания ще подкрепи Швеция и Финландия, ако бъдат атакувани. Това обеща британският премиер  Борис Джонсън, който посети двете страни и се срещна с лидерите на Швеция и Финландия, за да обсъдят продължаващата инвазия в Украйна, на фона на дебат по темата дали двете нации дали да се присъединят към НАТО

 

Обединеното кралство договори нови сделки с Швеция и Финландия за заздравяване на европейската сигурност. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън, който посети двете страни и се срещна с лидерите им. Той обеща подкрепа за въоръжените сили на Швеция и Финландия, ако те бъдат нападнати. Джонсън подписа новите декларации като стъпка за промяна на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността

 

Позволете ми да бъда ясен, защото официалната декларация е ясна сама по себе си. В нея се казва, че в случай на бедствие или в случай на нападение срещу някоя от нас, тогава, ние ще си окажем взаимно помощ, включително и военна. Но естеството на тази помощ, разбира се, ще зависи от искането на другата страна.

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство

Присъединяването на Финландия към НАТО няма да е срещу никого, подчерта финландският президент Саули Нинистьо по време на подписването в Хелзинки на декларация за взаимопомощ с Обединеното кралство.Очаква се финландският лидер в петък да потвърди, че Хелзинки ще кандидатства за членство във водения от САЩ западен военен алианс в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

 

Когато мислим за сигурност, мислим как да защитим страната си и ако искаме да увеличим сигурността си, това означава да увеличим защитата си. Никой не може да пострада, защото някой иска да се защити. Като увеличаваме сигурността си, ние не я отнемаме от никого.

Саули Ниинистьо, президент на Финландия

Запитан за риска, кандидатурата за членство в НАТО да бъде възприета от Москва като провокация, финландският президент каза, че Русия е тази, която е променила ситуацията, защото са готови да нападнат съседна държава. Швеция и Великобритания са се съгласили на взаимна помощ в случай на криза или атака, потвърди и шведският премиер Магдалена Андершон. На 13 май ще е готов междуведомствен анализ на ситуацията в областта на политиката на сигурността. А управляващите социалдемократи ще обявят на 15 май позицията си относно членство на Швеция в НАТО.

 

Президентът Путин си мислеше, че може да предизвика разделение, но той постигна обратното. Днес стоим тук по-обединени от всякога и с амбицията да заздравим още повече връзките си. И очаквам с нетърпение да продължим тясното си сътрудничество и решителни действия за оказване на натиск върху Русия и подкрепа в подкрепа на Украйна.

Магдалена Андершон, министър-председател на Швеция

Москва предупреди Финландия и Швеция, че ще имапоследици“, ако се кандидатира за Алианса.