Свят

Южнокорейците са силно разделени по отношение на ядрената заплаха от страна на Северна Корея

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Шин Нари поддържа малък запас от консерви и бутилки с вода в случай на ядрена атака. И редовно проверява сроковете на годност.

Мислех си, дали не се заблуждавам като се подготвям за това? Но тъй като това е моята специалност, за мен има смисъл.

Шин Нари, студентка

Нейните лавици са пълни с книги, свързани със Северна Корея, а целта ѝ е да стане политик.

Трябва да накараме младото поколение да разбере кой е нашият враг.

Шин Нари, студентка

Ако прекарате известно време в Южна Корея, навсякъде ще видите напомняния за потенциалната ядрена заплаха от Северна Корея. Като цяло, възрастните хора и консерваторите се тревожат повече от подобна хипотеза, отколкото либералите и младите. Разбира се, има изключения.

Мисля, че южнокорейците, независимо дали са млади или стари, могат да направят много просто сравнение. Северна Корея разполага не само с ядрени оръжия, но и с ракетен потенциал, а вече публично и открито говори, че програмата им за ядрени оръжия е необратима. И така, какво означава това за Южна Корея, която не разполага с подобна военна мощ?

Кайла Орта, специалист по корейска политика и история, Уилсън център

Преподобният Чон Джун-хи, пастор в презвитерианската църква в Сеул, една от най-големите и влиятелни църкви в Южна Корея, казва, че много южнокорейци не обръщат внимание на постоянната заплаха от страна на Северна Корея и приемат напрежението като даденост.

Ние живеем тук, това е нашият дом, къде можем да отидем? Ако има нещо провокативно или нещо, което се случва, трябва да го приемем като част от контекста на реалността, в която живеем.

Чон Джун-хи, пастор в презвитерианската църква в Сеул

След като през ноември Северна Корея изстреля сателит в орбита - което Сеул и Вашингтон разглеждат като прикрито изпитание на технология за ракети с далечен обсег - градската управа на Сеул погрешно изпраща предупреждения за евакуация. Тогава Джонг Мюнгджа взима важно решение. 73-годишната жена наема фирма, която да изкопае бункер с размерите на средно голям гардероб под двора на къщата ѝ в покрайнините на Сеул. Нейният зет, 45-годишният офис работник Пак Сон Тае, разказа, че бункерът може да защити семейството за седмица или две и това го кара да се чувства по-сигурен.

Както много хора вече знаят, би било по-добре в случай на ракетна атака укритието да е наблизо. Много хора нямат такава възможност, така че наличието на този бункер ме кара да се чувствам по-сигурен.

Пак Сон Тае, офис работник


Мнозина все пак смятат, че Ким Чен Ун не би рискувал да започне война, заради военния съюз между САЩ и Южна Корея.

Северна Корея разкри първи снимки на съоръжение за обогатяване на уран

Северна Корея за първи път показа съоръжението си за обогатяване на уран, в което се произвежда материал за ядрените оръжия на страната. На снимките се вижда как лидерът Ким Чен Ун инспектира района.

Държавната Корейска новинарска агенция съобщи в доклад, че той е призовал съоръжението да увеличи производството си. Обогатеният уран е от съществено значение за създаването на ядрени бойни глави.

Южнокорейското правителство заяви, че категорично осъжда плановете на Севера да увеличи изработването им. Не е известно колко ядрени оръжия притежава Северна Корея, но според една от последните оценки броят им е 50, като Пхенян има достатъчно заряд за производството на още 40.