Свят

След като обеща повишаване на ядрената готовност: Ким Чен Ун изстреля балистични ракети

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие. Това съобщиха южнокорейските военни, като добавиха, че това е първото подобно изстрелване от повече от два месеца. Ракетите са излетели от Пхенян в около 7:10 ч. местно време и са изминали около 360 км, преди да паднат в морето. Броят им не беше уточнен. Южнокорейските власти категорично осъдиха акта.

Възможно е Северна Корея да е извършила изстрелването в отговор на комбинираното учение със САЩ или като тест преди износа на оръжия за Русия.

Лий Сунг Джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея

Японският министър-председател Фумио Кишида, който миналата седмица посети Сеул, за да потвърди отново връзките с Южна Корея, заяви, че Токио категорично осъжда изстрелването. Ядрените пратеници на Южна Корея, Япония и Съединените щати разговаряха по телефона и нарекоха изстрелването нарушение на резолюциите на ООН. Те също така обещаха да отговорят на всякакви севернокорейски провокации.

Последното изстрелване се случи дни след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да произведе „експоненциално“ повече ядрени оръжия и да гарантира, че те са готови за употреба „във всеки един момент“. През последните няколко дни Северна Корея също така изпраща балони с боклук през границата на юг като кампания в отговор на листовките срещу Пхенян, които южнокорейски активисти пускат в страната с помощта на надуваеми лодки.