Свят

Северна Корея изпрати 420 балона с боклук към Юга

От Euronews България Euronews България
Severna Korea Baloni Bokluk AP Снимка: AP

Северна Корея изпрати нови балони, натоварени с отпадъци, към Юга, съобщи южнокорейската армия, предаде БТА.

По данни на Обединения комитет на началник-щабовете в Сеул Пхенян е изстрелял около 420 балона на 4 септември. 20 от тези балони вече са се приземили в Южна Корея, главно в северната част на страната.

Торбите, прикрепени към балоните, са съдържали „предимно хартиени и пластмасови отпадъци“, заяви същият източник, цитиран от АФП.

Това е тринадесетото изстрелване на балони, натоварени с боклук, от Северна Корея от май насам.

Пхенян е изстрелял хиляди балони към Юга, твърдейки, че това е отмъщение за балоните с пропагандни материали, изстреляни към страната им от южнокорейски бойци.

На 4 септември южнокорейски и американски официални лица проведоха разговори по темата за Пхенян.

„Северна Корея не е спряла да развива своя ядрен и ракетен потенциал и напоследък продължава да провокира (Сеул), като нарушава работата на GPS системите или изстрелва балони с боклук“, заяви Ким Хонг-кюн, заместник-министър на външните работи на Южна Корея.

„В този контекст двете страни не могат да изключат възможността за сериозна провокация от страна на Северна Корея преди и след президентските избори в САЩ“, добави той.

Отношенията между двете Кореи са на най-ниското си ниво от години, като неотдавна Северът съобщи за разполагането на 250 пускови установки за балистични ракети на южната си граница.

В отговор на тези действия Южна Корея възобнови излъчването на пропаганда по границата, напълно преустанови действието на военно споразумение, целящо намаляване на напрежението, и възобнови ученията с бойна стрелба на граничните острови и в близост до демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.