Свят

Руснаци са първите туристи в Северна Корея след началото на пандемията от COVID-19

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Група руски туристи пристигна в Северна Корея. Според анализатори те вероятно са първите от която и да е страна, които влизат в изолираната държава от началото на пандемията от коронавирус. Обиколката подчертава задълбочаването на сътрудничеството между двете страни след срещата през септември миналата година между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин. Групата ще посети столицата Пхенян, а след това ще отиде на ски.

Има много хора, които искат да пътуват до Северна Корея. Ние сме подготвили обширна тестова обиколка за всички наши участници.

Инна Мухина, генерален директор на компанията, която организира екскурзия от Владивосток до Пхенян

Мухина допълни, че групата не е традиционна туристическа група, а "делегация за тестови обиколки", която би могла да проправи пътя за други руски туристи. Сред туристите има и деца, които изучават зимни спортове в руско училище, чиято цел е да създава олимпийски шампиони.

Това е интересно. На първо място, ние обичаме алпийските ски дисциплини. И наистина искаме да отидем там, защото това е може би най-запазеното място, където имаш възможност да правиш това.

Галина Болевшикова, руска туристка

Пътуването е изненада за наблюдателите от Азия, които очакваха първите туристи след пандемията в Северна Корея да дойдат от Китай, тъй като Пекин е най-големият дипломатически съюзник и икономически конвейер на Севера. Според туристическата агенция екскурзията струва 750 долара на човек.  Съобщава се още, че пътуването е организирано по силата на споразумение, постигнато между губернатор на Приморския край Олег Кожемяко, и севернокорейските власти.

Кожемяко пътува до Пхенян през декември за разговори за засилване на икономическите връзки като. Северна Корея бавно смекчава ограниченията от времето на пандемията и отваря международните си граници като част от усилията си да съживи икономиката си, която беше силно затруднена от блокирането и от постоянните санкции, ръководени от Съединените щати. Преди пандемията около 90% от чуждестранните посетители в Северна Корея са били китайци. През 2019 г. страната беше посетена от рекорден брой чуждестранни туристи - около 300 000, в резултат на което според оценки на анализатори Северна Корея е спечелила между 90 и 150 млн. долара.