Свят

Северна Корея изстреля 200 артилерийски снаряда към острови на Сеул

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Северна Корея е изстреляла повече от 200 артилерийски снаряда към два острова на Южна Корея в рамките на близо два часа. Снарядите са паднали в буферната зона между държавите, където е т.нар. Северна гранична линия, начертана от ООН след края на Корейската война.

От островите са отвърнали на стрелбата с учение, чиято цел била "да отговори на провокацията на Северна Корея". На местните е било наредено да се евакуират. 

Сеул осъди действията на Пхенян.

Това е провокация, която застрашава мира и повишава напрежението на Корейския полуостров. Сериозно предупреждаваме, че Северна Корея е единствената отговорна за повишеното напрежение и призоваваме да прекрати други подобни действия. Военните ни следят ситуацията в тясно сътрудничество със Съединените щати и ще предприемем съответните мерки.

Ли Сун Джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея

През последните месеци напрежението в региона се засилва на фона на военните учения на Вашингтон и Сеул и ракетните тестове на Пхенян. През 2023 г. - въпреки забраните от ООН - Северна Корея изстреля няколко междуконтинентални балистични ракети с обсег, който им позволява да достигнат до Северна Америка. 

Междувременно от Северна Корея публикуваха кадри на Ким Чен Ун и дъщеря му, Чу Е, от посещение във военна фабрика. Според южнокорейското разузнаване именно тя е "най-вероятният" наследник на династията Ким начело на държавата.