Свят

Войната на боклуците: Северна Корея „бомбардира“ Сеул със стотици балони с отпадъци

От Euronews България Euronews България
Baloni Bokluk Severna Korea AP Снимка: AP

Северна Корея е пуснала още стотици пълни с боклук балони на Юг, съобщи армията на Сеул за последният залп от кампаниите за провокация и пропаганда между двете страни.

Северна Корея изстреля над 900 балона за боклук през последните три дни, включително около 190 късно в петък, около 100 от които вече са кацнали, главно в Сеул и северната провинция Кьонги, информираха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Торбите, прикрепени към балоните, съдържат "предимно хартиени и пластмасови отпадъци", казаха военните, добавяйки, че те не представляват риск за безопасността на обществеността, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Северна Корея изпрати близо 5000 пълни с боклук балона на юг от май, заявявайки, че те са отмъщение за пропагандните балони, пуснати към Севера от южнокорейски активисти.

В отговор Сеул спря военното споразумение с Пхенян за намаляване на напрежението и поднови някои пропагандни предавания от високоговорители по границата.

Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул, каза, че баражите с балони са неефективен пропаганден трик за Северна Корея. Ким Йо-Чжонг, сестрата на лидера Ким Чен Ун и ключов говорител на режима, „може да мисли, че балоните за боклук изострят политическите разделения в Южна Корея, но те правят повече, за да опетнят международния имидж на Северна Корея“, каза Ийсли.

Жителите на Юга обаче са "раздразнени от необходимите операции по почистване и се тревожат за потенциална ескалация", добави той. „Най-разумният изход от сегашната задънена улица е Пхенян да поднови дипломацията със Сеул, при условие че южнокорейските граждански групи доброволно се въздържат от изстрелвания на балони“.

Последните изстрелвания се състояха, когато премиерът на Япония в оставка Фумио Кишида беше в Сеул за двудневно посещение, срещайки се с южнокорейския лидер Юн Сук Йол в петък. Двамата обсъдиха значението на "сътрудничеството между Корея и Япония, а също и със САЩ, за да се отговори на севернокорейския ядрен проблем". Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години, като Северът наскоро обяви разполагането на 250 пускови установки за балистични ракети на южната си граница.