Свят

Изборите в Южна Корея: Ожесточена надпревара между управляващите и опозицията

От Euronews България Euronews България

Докато южнокорейците се подготвят да гласуват за нов парламент, лидерите на двете най-големи партии в страната отправиха финални послания.

Вотът е на 10 април. Близо 44 милиона души имат право на глас, а 13 милиона вече са гласували.

Лидерът на Народната партия (ПНВ) Хан Донг-хун отправи критики към политическите опоненти.

 

Ако спазващите закона граждани като вас не искат да бъдат управлявани от престъпници, трябва да гласувате. Ако гласувате, ние ще се отървем от тези престъпници. Доверете ни се. 

Хан Донг-хун, лидер на Народната партия 

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Ли Дже Мун също използва остра реторика по адрес на настоящите управляващи.

 

Не им прощавайте и не се оставяйте да ви заблудят. 10 април е денят на Страшния съд. Ще ги съдите ли?

Ли Дже Мун, лидер на Демократическата партия

Парламентарните избори се възприемат като референдум за настоящия президент Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност преди две години. Последните проучвания за общественото мнение показват, че съвкупно либералните опозиционни партии ще запазят доминиращата си позиция в Народното събрание.

Правителството на Юн се бори с продължаващите стачки на лекарите и обществените критики към стила му на управление, но според публикации в местни медии най-големият проблем е инфлацията.

Цените на селскостопанските продукти са се увеличили с повече от 20% спрямо същия месец на миналата година. Цените на ябълките са се увеличили с близо 90%, което е най-големият едногодишен скок от 1980 г. насам.

 

Сегашното правителство смята, че несправедлино носи вина, защото инфлацията е световно явление след пандемията от COVID-19. Хората усещат въздействието на инфлацията и намаляването на реалните доходи. Предстоящите избори ще са като референдум за правителството.

Юн Куанг-Ил, професор по политически науки

Избирателната активност в предсрочното гласуване на изборите в Южна Корея достигна рекордно високи стойности. Според проучванията, почти 80 процента от имащите право на глас смятат да отидат до урните. 

Народното събрание на Южна Корея включва 300 депутати.