Общество

Милиардер извърши първата частна космическа разходка в историята на стотици километри над Земята

От Euronews България Euronews България
Private Spaceflight AP Снимка: AP

Мисията „ Полярна зора“ стартира във вторник, изстрелвайки екипа на „СпейсЕкс“ на по-голямо разстояние от Земята, отколкото който и да било друг след мисиите на НАСА на луната.

В четвъртък милиардер завърши първата в историята космическа разходка на цивилен, излизайки от капсулата на "СпейсЕкс" на стотици километри над Земята.

Технологичният предприемач Джаред Айзъксман и неговият екипаж изчакаха капсулата да се разхерметизира, преди да отворят люка.

Айзъкман излезе пръв, присъединявайки се към малката елитна група на излезлите в открития космос, която досега включваше само професионални астронавти от десетина държави.

Вкъщи всички имаме много работа за вършене. Но оттук светът изглежда перфектен.

Джаред Айзъксман

Космическа разходка е основният акцент на петдневна мисия, наречена „Полярна зора“, която Айзъкман и компанията на Илон Мъск финансират, и е кулминацията на дългогодишни разработки, насочени към заселване на Марс и други планети.

И четиримата на борда на кораба облякоха новите скафандри на „СпейсЕкс“, за да се предпазят от суровия вакуум. Те стартираха във вторник от Флорида, като се изстреляха по-далеч от Земята от всеки друг след луноходите на НАСА.

Орбитата беше намалена наполовина до 740 км за космическата разходка.

Нарастващ брой заможни космически пътници


Първият тест за излизане в открития космос, който се очакваше да продължи близо два часа, включваше повече протягане, отколкото ходене. През цялото време Айзъксман държеше ръка или крак прикрепени към него, докато разгъваше ръцете и краката си, за да види как се държи новият скафандър. Люкът имаше структура, подобна на проходилка, за допълнителна опора.

След около 15 минути навън Айзъкман беше заменен от инженера на „СпейсЕкс“ Сара Гилис, за да премине през същите движения.

Всеки от тях имаше 3,6-метрови въжета, но не ги разгъваха, за разлика от това, което се случва на Международната космическа станция, където астронавтите редовно се издигат, за да извършват ремонти на много по-ниска орбита.

Все повече заможни пътници дават огромни суми за пътувания на борда на частни ракети, за да изпитат няколко минути безтегловност.

Други харчат десетки милиони, за да останат в Космоса дни или дори седмици. Космическите експерти и анализаторите казват, че е неизбежно някои да търсят тръпката от излизането в открития Космос, което се смята за една от най-опасните части на космическия полет след изстрелването и връщането в атмосферата, но и за най-вълнуващата.

Грешки в мисията

Операцията е планирана до последната минута, без възможност за грешки. Изпробването на нови скафандри с космически кораб, който още не е бил използван за излизане в открития Космос, увеличи риска. Както и фактът, че цялата капсула е изложена на космическия вакуум.

Имаше няколко грешки. Айзъкман трябваше ръчно да издърпа люка за отваряне, вместо да натисне бутон на борда. Преди да излезе, Гилис съобщи, че е видяла издутини в уплътнението на люка.

Скот „Кид“ Поти, бивш пилот на "Thunderbird" от Въздушните сили, и инженерката от „СпейсЕкс“ Анна Менон останаха закопчани за седалките си, за да наблюдават отвътре. И четиримата преминаха интензивно обучение преди пътуването.

41-годишният Айзъкман, главен изпълнителен директор и основател на компанията за обработка на кредитни карти „Shift4“, отказва да разкрие каква сума е инвестирал в полета.

За първия частен полет на „СпейсЕкс“ през 2021 г. той взе на борда си победители в конкурс и човек, преборил се с рака.

До четвъртък само 263 души от 12 държави бяха провеждали космическа разходка. Алексей Леонов от Съветския съюз постави началото му през 1965 г., последван няколко месеца по-късно от Ед Уайт от НАСА.