Свят

Космическо пътешествие: Предприемачът Джаред Айзъкман ще извърши още един частен полет

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Earth Zemya Planeta Pixabay Снимка: pixabay

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман планира да извърши още един частен космически полет, който ще стартира от космическия център „Кенеди“ на НАСА. Той ще бъде придружен от двама инженери от SpaceX и бивш пилот на изтребител от Военновъздушните сили. Това е първият от три планирани полета за изпробване на нови технологии, чиято кулминация ще бъде първият полет с хора на новия кораб Starship на SpaceX, който е предназначен за пътуване до Луната и Марс. За планираната им двучасова космическа разходка цялата капсула SpaceX Dragon ще бъде разхерметизирана, като всеки член на екипажа ще бъде в костюм под налягане.

Най-рисковата част от това е, че премахваш атмосферата си и след това трябва да я възстановиш след мисията. Няма въздушен шлюз. Мисля, че наистина от наша гледна точка, имаше две години подготовка, насочени към това, като по-голямата част от това време беше съсредоточена точно върху тази операция. Така че SpaceX не приема тази задача леко и цели успех.

Джаред Айзъкман, командир на мисията „Поларис Зора“

През 2021 г. Айзъкман плати неразкрити милиони за тридневен космически полет за себе си и още трима души. Това бе и първият полет от вида космически туризъм за SpaceX на Илон Мъск. Айзъкман подбра ръчно тримата си пътници, всеки от които помогна за осъществяването на космическото пътешествие.

Цялата операция от край до край е два часа. Така че просто трябва да видим как ще се развие всичко по време на процеса. Не ни трябва обаче много време там, за да постигнем целта си.

Джаред Айзъкман, командир на мисията „Поларис Зора“

Мисията „Поларис Зора“ трябва да излети в понеделник, 26 август, от Флорида на борда на ракета Falcon на SpaceX. Екипажът и ще обикаля Земята в рамките на пет дни и ще се издигне на главозамайващите 1400 км над земната повърхност. Това е над три пъти по-високо от Международната космическа станция.